De Maastricht-Brussel Express (met fiets- en wandeltochten)

 

Maastricht – Brussel Centraal binnen 1 uur en 25 min., dat kan met de nieuwe sneltreinverbinding tussen Maastricht en de Belgische hoofdstad, “Le Plus Fast” gedoopt.

Wat is goedkoper opstappen en het kaartje kopen in Maastricht of in België? Er is hier veel discussie over, dus werd het tijd zelf eens op onderzoek uit te gaan.

Mijn vrouw en ik, beiden nog geen 65, kopen een dagretour (ieder twee “Excursion”-tickets) aan het Internationale loket in Maastricht voor € 24,00 per persoon.

M. en W., twee 65-plusvrienden bestellen hun kaartjes via Internet en betalen € 8,00 per persoon voor een retourtje met seniorenkorting. Deze kortingsmogelijkheid wordt alleen geboden als je de kaartjes via Internet bestelt en met een creditcard betaalt.

Je moet wel zelf je tickets printen (of die vóór vertrek op het station afhalen, die keuze kun je maken als je bijvoorbeeld geen printer hebt). Dit “vervoersbewijs” is te herkennen aan een foto van een Belgisch station, erop vermeld staan je persoonlijke gegevens en de gegevens van de treinreis.

Het is belangrijk dat je naast deze geprinte tickets (voor heen- en terugreis elk één) ook een identiteitsbewijs kunt tonen, waaruit blijkt dat je 65+ bent.

Heb je als 65-plusser geen Internet, dan is de enige mogelijkheid het kortingskaartje op een Belgisch station te kopen. Dat kan Visé zijn, maar ook Bilzen, voor degenen die daar dichter bij wonen. Vanuit Bilzen doet de rechtstreekse trein er ook maar 1 u. 34 min. over.

Wanneer je als 65-plusser uit Visé of Bilzen vertrekt kost een retourtje slechts € 4,00 per persoon (!). Dit kortingskaartje is geldig vanaf 9.00 u. ’s morgens op werkdagen en buiten de zomermaanden ook in het weekend.

Voor 65-minners heeft het geen zin om vanuit België te vertrekken, vanuit Visé kost een retour Brussel Centraal namelijk € 32,00 p.p.

Tot slot geldt er voor iedereen een weekendretourtarief van € 18,80. Dit gaat al in op vrijdagavond na 19.00 u. Op zaterdag en zondag moet je wel tussen Maastricht en Luik met het stoptreintje op en neer, waardoor de reis natuurlijk langer duurt. Dit geldt overigens ook voor de avonduren door de week.

Tot zover het financiële verhaal, dat dus best ingewikkeld is, te meer omdat er zo nu en dan ook nog speciale actietarieven kunnen gelden.

 

   

 

Hoe is het nu om met deze sneltrein naar Brussel te reizen?

Het is een mooie en comfortabele trein en meestal hoef je niet over te stappen. Er zijn enkele uren van vertrek waarbij dat in Luik wel nodig is en dan duurt de reis wat langer. Dus dat is bij het vertrek even goed opletten.

Als je met de Maastricht-Brussel Express vanuit Maastricht naar het vliegveld Zaventem wil reizen, moet je in Brussel Noord overstappen, deze treinreis duurt dan 1 u. 50 min.

Ook is het handig om te weten dat de laatste rechtstreekse sneltreinverbinding een vertrektijd heeft van 18.28 u. vanuit Brussel-Centraal  (de verbindingen daarna kosten dus meer tijd, omdat er Luik overgestapt moet worden).

De allerlaatste trein vertrekt uit Brussel om 22.01 u. en arriveert in Maastricht om 23.54 u. Voor Bilzen moet je op z’n laatst om 21.34 u. vertrekken (aankomst ca. 23.00 u.).

 

Op de ochtend van onze reis kwam de trein, inclusief enkele minuten vertraging door werkzaamheden aan het spoor, binnen anderhalf uur aan in het ondergrondse station Brussel-Centraal. Je bent daar op loopafstand verwijderd van de voornaamste bezienswaardigheden in het centrum van Brussel. Op de prachtige Grote Markt ligt rechts naast het schitterende Stadhuis het VVV-kantoor, waar je alle informatie kunt vinden om dit bezoek aan de Belgische (en Europese) hoofdstad tot een succes te maken.

Er zijn drie stadswandelingen uitgezet met ieder een eigen thema: het Stripparcours, het Chicparcours en het Krullen en sterrenparcours. Deze laatste wandelroute voert je langs typisch Brusselse Art Nouveau-kunst (Jugendstil).

Ook kun je in het centrum op 23 plaatsen een fiets huren volgens het Parijse Velib’-systeem (bekijk hiervoor in mijn weblogarchief de weblog van juli 2007). Dit high-tech verhuursysteem wordt hier Cyclocity genoemd (je hebt er een creditkaart met chip voor nodig, zie: www.cyclocity.be).

De organisatie “Pro Velo” organiseert ook themafietstochten, kijk hiervoor op: www.provelo.org.

 

Ik hoop dat je na thuiskomst met mij kunt concluderen: dit is voor herhaling vatbaar.

Ga voor alle informatie naar: www.maastrichtbrusselexpress.nl

 

 

Raymond Oostwegel, februari 2009

 

N.B.: Helaas is deze mooie treinverbinding door de Belgische Spoorwegmaatschappij wegens te geringe belangstelling inmiddels opgeheven.

Dus voorlopig zullen we ons weer met het oude “boemeltje” tot Luik moeten behelpen.