Valleybiken

 

Als het winterseizoen aanbreekt, zetten veel vrijetijdsfietsers hun toer- of racefiets “op stal”. Die wordt daar pas weer uitgehaald als men in het voorjaar de “fietslentekriebels” voelt.

Velen overbruggen die periode met een andere sportieve activiteit, zoals fietsen op een hometrainer, hardlopen, Nordic walking, schaatsen of langlaufen (als er daarvoor tenminste voldoende sneeuw in de buurt ligt).

Voor degenen die bovengenoemde alternatieven minder geschikt vinden wil ik eens wijzen op een hele leuke fietsactiviteit die ook in de winter heel goed mogelijk is en dat is mountainbiken. Doordat de snelheid veel lager is en de inspanning vaak wat intensiever dan op een toer- of racefiets, krijg je het niet gauw koud. De mountainbikeroutes brengen je ook vaak in een heel nieuw en nog onbekend gebied, dat op een gewone fiets onbereikbaar is.

 

 

De routes zijn, zeker in de winter, nog veel rustiger dan de gewone fietsroutes en ze voeren je letterlijk midden door de natuur. Om het eens uit te proberen kun je op veel plaatsen in het Heuvelland mountainbikes huren (kijk daarvoor op: www.mtbzl.nl/verhuur.htm ) en speciale schoenen zijn daarbij niet nodig, gewone stevige sportschoenen of bij slechter weer waterdichte hoge wandelschoenen voldoen dan prima.

Een mooie route vinden is ook niet zo moeilijk meer nu er een speciaal routenetwerk  voor mountainbikers geďnstalleerd is (kijk hiervoor op: www.mountainbikenetwerk.eu ).

Als je eenmaal de smaak te pakken hebt, zul je merken dat het weer er niet meer zo toe doet. In bosrijke omgeving heb je ook veel minder last van slecht weer en harde wind dan in het open veld. En het allermooiste vind ik een tochtje door de vers gevallen sneeuw op een mountainbike in onze omgeving. Maar misschien is die naam hier niet op z’n plaats en moeten we spreken van hillbike of eigenlijk nog beter van valleybike……..

 

 

Raymond Oostwegel, januari 2009