De dode Prunus

 

Wat doe je als je in je tuin een Prunusboom hebt die inwendig helemaal door zwammen is aangetast? Normaal zou je zeggen: op het moment dat er geen bladeren en bloemen meer verschijnen hakken we hem om.

Wij hebben deze rigoureuze beslissing echter niet genomen en laten de boom langzaam “afsterven”.

Hier en daar hebben we wat overbodige takken verwijderd, maar de stam en de grootste zijtakken staan er nog.

Voor het eerst zijn ze dit jaar helemaal kaal gebleven.

 

                     

 

Het is wonderlijk welke planten en dieren in dit langzaam aftakelend natuurproduct zijn geïnteresseerd.

Ik geef wat voorbeelden: mossen en korstmossen, kevertjes die overal de schors los knagen, eekhoorns, kool- en pimpelmezen, groene en grote bonte spechten, boomkruipers en boomklevers. Naast deze voedselzoekers komen er ook gewoon vogels uitrusten, zich poetsen of gewoon een beetje rondkijken. Dat zijn dan bijvoorbeeld Turkse tortels, huismussen, houtduiven, zwarte kraaien, spreeuwen en vooral de merels. Als eerste beginnen ze al vóór zonsopkomst met zingen en als laatste eindigen ze ook weer als het al bijna donker is.

Kale bomen kunnen kennelijk ook heel aantrekkelijk zijn ……..

 

 

Raymond Oostwegel, februari 2008

 

P.S. In het voorjaar van 2009 heeft een koppeltje grote bonte spechten zelfs een nest uitgehakt in onze dode prunus. Dat heeft drie jonge bonte spechtjes opgeleverd en heel veel leuke waarnemingen (het uithakken van het nest, het om beurten broeden van het mannetje en het vrouwtje, het voeren van de jongen en het uiteindelijk uitvliegen van het jonge kroost).

In 2012 heeft een paartje Ringmussen het oude spechtennest in gebruik genomen. Deze soort had ik daarvóór nog nooit in onze tuin gezien.