Hoe vind je een horecagelegenheid onderweg?

Waarom is Nederland zo’n fijn land om fietstochten te maken?
Dat heeft niet alleen te maken met het feit dat een groot deel van Nederland vlak is en goed voorzien is van fietspaden, maar ook vanwege de vele horecagelegenheden onderweg.
Er is altijd wel ergens een café open, een theehuis of pannenkoekenrestaurant. Voor een drankje onderweg maar ook voor een lekkere lunch en vaak dat alles ook nog op een terras.

Maar in het buitenland is dat wel eens heel anders, niet alleen zijn er veel minder horecagelegenheden in rustige streken, ook zijn die vaak overdag gesloten.

Daarom is het handig als je een fietstocht of fietsreis gaat maken om vooraf de koffiepauze, de lunch en vooral de overnachting te kunnen plannen.
Daarvoor heb je een “zoektool” nodig om te kunnen vinden wat je zoekt.

Ik bespreek hier een paar mogelijkheden:

1. Google Maps

Deze zoekmogelijkheid is waarschijnlijk de bekendste: https://www.google.nl/maps/
Als je op de Googlekaart inzoomt zie je vanzelf allerlei bedrijven verschijnen.
Aan de symbooltjes kun je zien of het een café of hotel is en bovenaan kun je ook nog gericht zoeken met de knop “Restaurants” of “Hotels”.
Als je op de naam van de horecalocatie klikt kom je meestal op de website ervan terecht.
De openingstijden op de eigen website van het bedrijf zijn vaak betrouwbaarder dan die je te zien krijgt als je het bedrijf op Google opzoekt.

Een nadeel van deze zoeksite is dat je niet kunt filteren en dus verfijnder zoeken, bijvoorbeeld alleen op hotels met een zwembad.

2. RouteYou

Als je een route op RouteYou (https://www.routeyou.com/) hebt gevonden, of er zelf een op hebt ontworpen, kun je op de kaart rechtsboven het symbooltje “De kaartstijl wijzigen” aanklikken.
Beneden kun je dan “Bezienswaardigheden” aanvinken en in het filter bij “Bezienswaardigheidtype” kiezen voor bijvoorbeeld Horeca, Café of Hotel. Dan komen alle gelegenheden die op de website zijn vermeld in beeld.

De hoeveelheid horecagelegenheden is in bepaalde gebieden soms minder dan die op Google Maps.

3. Via Michelin

Dit is de online versie van de bekende “Rode Gids” van de bandenfirma Michelin. De gids op papier vermeldt alleen nog de betere restaurants, op de online versie https://www.viamichelin.nl/ vind je veel meer restaurants en ook hotels maar lang niet allemaal. En ook niet de heel goede, wat je wel zou verwachten. Dat heeft er namelijk mee te maken dat “Via Michelin” eigenlijk een reserveringssite is geworden. Horecaondernemers moeten ervoor betalen om op “Via Michelin” vermeld te worden en velen voelen daar niets voor. Het handige van deze zoektool is wel dat je je keuzemogelijkheden kunt filteren (via Sorteren op & Verfijnen) bijvoorbeeld alleen een hotel zoeken met een buitenzwembad.

4. Booking.com

Voor Booking.com (https://www.booking.com/) geldt eigenlijk hetzelfde als voor “Via Michelin” met dien verstande dat bij de boekingssite “Booking.com” meer horecagelegenheden zijn aangesloten. Maar dus ook niet allemaal.

5. Tripadvisor

Tripadvisor” (https://www.tripadvisor.nl/ ) is ook een zoeksite en boekingssite in één maar is minder commercieel van opzet dan de vorige twee. Het feit dat een gelegenheid op deze site vermeld is is te danken aan reviews die klanten over die horecagelegenheid op de site geplaatst hebben. Normaliter zijn dat objectieve beoordelingen maar dat is voor sommige niet helemaal zeker, hoewel de eisen strenger en de controle de laatste jaren beter is geworden.

Zelf heb ik ervaren dat deze site voldoende filtermogelijkheden heeft en horecagelegenheden vindt die bij de vorige twee niet gevonden werden.

Maar het blijft een kwestie van proberen welke van deze sites in een bepaald land of gebied het beste werkt.

Veel succes met zoeken en vooral natuurlijk met vinden.

Raymond Oostwegel
Januari 2024