Veiligheidstips voor e-bikers

Het zal inmiddels iedereen wel bekend zijn dat je op een e-bike meer risico loopt op een ongeluk dan op een gewone fiets. De hogere snelheid is één factor maar ook het gewicht van de fiets, vaak ook nog topzwaar, werkt niet gunstig. Veel valongelukken gebeuren tijdens het op- en afstappen, niet alleen door het topzware gewicht maar ook omdat de motor vaak al begint te werken voordat men goed en wel op de fiets zit.

Ook het rijgedrag van een e-bike in bochten is heel anders dan dat van een gewone fiets, zeker als je een voorwielmotor hebt.
De te hoge snelheid v
óór een bocht wordt vaak te laag en te laat ingeschat en een voorwielmotor “trekt” je vaak op een onnatuurlijke manier door een bocht waardoor weg slippen nogal eens voorkomt.
Dat bij die valpartijen ernstig en minder ernstig hersenletsel voorkomt is vaak minder bekend. En ook dat hersenletsel niet kan genezen, zoals dat bij een botbreuk of kneuzing wel het geval is.
Kortom er zijn nogal wat nuttige adviezen te geven om de veiligheid van e-bikefietsers te bevorderen.

HersenStrijd, een organisatie van intensive care-artsen die de gevolgen van dergelijke ongelukken vaak dagelijks zien, (zie ook: www.hersenstrijd.org ) heeft in samenwerking met enkele organisaties en
ziekenhuizen in Limburg een flyer samengesteld met nuttige adviezen om de schade, veroorzaakt door ongelukken, te beperken ofnog beter – een ongeluk te voorkomen.
Dit is de tekst die je via deze link kunt downloaden: https://www.hersenstrijd.org/wp-content/uploads/2021/12/2021.12.13-Folder-e-bike.pdf

Eén van de aanbevelingen is het dragen van een geschikte fietshelm en daarover heb ik al eerder een weblog geschreven, kijk daarvoor op: http://www.raymondoostwegel.nl/weblog1020.pdf

Ik wens alle lezers van onze weblogs een gelukkig en gezond 2022 en hoop dat jullie, mede door bovenstaande adviezen, het komende jaar (en alle jaren daarna) heel veilig door komen.

Raymond Oostwegel
Januari 2022