Bewegen!, Bewegen! en nog eens Bewegen!

 

Hoe vaak lees je dat niet, vooral in deze maand van de goede voornemens, ik word daar zelfs al een beetje moe van…

Verstandiger eten en meer bewegen zijn natuurlijk wel heel zinnige adviezen. Om af te vallen hoef je lang niet altijd minder te gaan eten. Drie gezonde maaltijden per dag, waarbij je mag eten tot je geen honger meer hebt, dat is het moderne advies. Hierbij moet je wel de “verslavende smaken” zoet, zout en vet zo veel mogelijk vermijden en dus als tussendoortjes alleen nog maar fruit nemen.

Maar om echt blijvend af te vallen is ook het meer gaan bewegen onvermijdelijk.

 

Voormalig schaatskampioen Ard Schenk ontdekte bij zichzelf dat hij, toen hij nauwelijks meer aan sport deed, zowel lichamelijk als geestelijk in een dip kwam. Hij werd niet alleen veel te zwaar van lijf maar ook zwaarmoedig van geest. Hij ging weer sporten en schreef er een boek over: “Je tweede jeugd begint nu”.  Zijn advies luidt daarin, samen met dat van vele bewegingswetenschappers: ga naast het dagelijks “30 minuten bewegen” op een matig niveau (wandelen, fietsen, zwemmen) minstens 3 x per week 20 minuten extra bewegen op een zodanig inspanningsniveau dat je ervan gaat zweten. Die extra inspanning leidt tot het bij sporters bekende gevoel van welbevinden, de “kick”.

 

Pas als je je zodanig inspant dat je dat je hartslag flink omhoog gaat en je echt moet zweten maken de hersenen stofjes aan, zoals dopamine en endorfinen, die verantwoordelijk zijn voor dat gevoel van “lekker in je vel zitten”.

Ze zijn ook de oorzaak van een zekere vorm van gezonde verslaving, die kan ontstaan als je je een paar keer per week flink inspant. Dat kan dus bijvoorbeeld door in een flink tempo hard te lopen, maar ook door stevig bergop te wandelen of te fietsen, zodat je bezweet en moe, maar voldaan thuiskomt. Na een tijdje regelmatig sporten op dit hogere niveau blijft het gevoel van welbevinden aanwezig, ook op de dagen dat je niet sport.

 

Gelukkig wonen we hier in een heuvelachtig gebied, anders zou je de gewenste inspanning alleen maar in de sportschool of thuis op een hometrainer kunnen bereiken. Buiten sporten is een stuk plezieriger en motiveert ook meer om het vol te houden.

Tenslotte nog een advies: overdrijf het niet, luister altijd naar je lichaam en laat je niet door anderen “opjagen”. Zo nu en dan even sporten in een rustiger tempo leidt tot een intervaltraining en die is ook heel zinvol en effectief.

 

Laat dus 3 x per week het zweet maar komen en geniet van de “kick” na afloop!

En wil je het ook eens van een ander horen, kijk dan op: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1359243

 

Raymond Oostwegel

januari 2012 / augustus 2013