Fietsen in Valencia

 

Grote steden proberen hun bereikbaarheid en klimaat te verbeteren door o.a. het fietsgebruik te bevorderen. Bekende voorbeelden zijn: Parijs, Londen, Berlijn en vooral Kopenhagen.

Maar ook Valencia behoort tot dit rijtje.

Toen wij er afgelopen september waren hebben we voor een week fietsen gehuurd en ons op de fiets gemengd in het Valenciaanse verkeer. Dat blijkt over het algemeen heel goed mogelijk. Langs verschillende grote doorgaande straten en avenues zijn fietspaden of fietsstroken aangelegd (“carril bici”), meestal maar aan één kant van de weg. Bij verkeerslichten is er vaak een apart licht voor fietsers, die tegelijk met de voetgangers groen licht krijgen. In het oude centrum is het soms wat moeilijker om je weg te vinden vanwege de smalle éénrichtingstraatjes en het ontbreken van fietsstroken.

 

Een bijzondere ervaring is het fietsen in de Turiavallei. Dat is een drooggelegde rivierbedding met veel fiets- en wandelpaden. Vanwege de vele overstromingen in het verleden is de rivier de Turia in een nieuwe bedding om de stad heen geleid. De oorspronkelijke bedding is omgetoverd in een prachtig park waar de eeuwenoude rivierbruggen nog overheen lopen.

 

Het Turiapark

 

Dit park vormt een 9 km lange autovrije groenstrook waarin veelvuldig gewandeld, gejogd, gefietst, gespeeld en gesport wordt. Overal zijn grote en kleine sportvelden voor veel soorten sporten te vinden.

Voetbal natuurlijk, maar ook rugby, volleybal, basketbal en atletiek. Veel Valencianen maken er gebruik van en lijken daardoor een heel sportief volkje.

Omdat deze vallei midden door de stad loopt is het een heel handige hoofdfietsroute. Via de fietspaden ga je buiten alle stadsdrukte om van oost naar west en omgekeerd. Je kunt de Turiavallei meestal bij een van de bruggen verlaten en je bent dan zo prettig en snel bij je bestemming in het centrum.

Aan het einde van de vallei, dichtbij de kust, liggen enkele prachtige futuristische gebouwen van de Valenciaanse architect Santiago Calatrava (ook in Maastricht bekend!). Deze behoren tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Valencia.

 

Gebouwen van Calatrava aan het einde van de Turiavallei

 

Kortom fietsen in Valencia is een aangename en ontspannen bezigheid.

 

Maar ook buiten Valencia zijn er per fiets leuke trips te maken. Bijvoorbeeld naar het natuurreservaat “Albufeira”. Daarheen moet je aan het einde enkele stukken langs een verkeersweg fietsen, maar grotendeels fiets je over mooie fietspaden langs de kust.

Ook loopt er vanaf Valencia een “Via Verde” (autovrije fietsroute) met de naam “Ojos Negros” (zwarte ogen) over een oude spoorweg die in noordwestelijke richting het binnenland in loopt. Je kunt gedurende 200 km deze opgeheven spoorlijn via Teruel volgen tot Sierra Menera en eventueel met de trein terugkeren.

 

Tot slot nog enkele tips:

-          Huur fietsen met spatborden, want na een regenbui is het in de Turiavallei nogal nat en modderig.

-          Leg je fiets altijd met het bijgeleverde tweede slot vast, want ook in Valencia lopen ervaren fietsendieven rond.

-          Doyoubike” is een verhuurbedrijf met meerdere vestigingen, maar wij vonden de fietsen van “Valenciabikes” beter (met spatbord). Bovendien heeft dit bedrijf een Nederlandse eigenaresse en ligt het aan het begin van de Turiavallei.

-          Neem voor de langere afstanden een plaksetje en een klein pompje mee, want dat zit niet standaard bij de fiets.

 

Literatuur: ANWB Extra-gids Valencia (2009)

 

 

Raymond Oostwegel, januari 2010