Op pad in het ENCI-gebied

 

Ik ben blogger van deze weblog, ik ben natuurliefhebber, in het bijzonder van vogels, ik ben fietser en hou ook van mountainbiken en wandelen (zoals U heeft kunnen opmaken uit veel van mijn vorige weblogs).

Redenen genoeg om mij in te schrijven voor een bezoek op 10 januari j.l. aan de cementfabriek en groeve van de ENCI.

Dit om mee te denken en creatieve ideeën aan te dragen voor de toekomstige bestemming van dit enorme gebied wanneer de mergelwinning gestopt zal zijn (tussen 2015 en 2020).

Er vielen mij een paar dingen op:

-          Ook na het stopzetten van de mergelwinning en het sluiten en ontmantelen van de laatste oven blijft er ter plekke nog cementindustrie voortbestaan in de vorm van een maalderij en verpakkingsfabriek.

-          Er komen grote fabriekshallen vrij die een nieuwe bestemming kunnen krijgen

-          Samen is dit bebouwde gebied ca. 30 ha. groot.

-          De mergelgroeve met de omringende natuurgebieden meet ca. 130 ha. Het diepste punt ervan ligt op 5 m. boven NAP, dat is ca. 45 meter beneden het maaiveld en 40 meter beneden het grondwaterniveau. Zonder te pompen ontstaat er, in de loop van vele jaren, een soort kratermeer.

 

Er zijn veel partijen die ideeën voor nieuwe bestemmingen gaan aandragen: architecten, landschapsarchitecten, studenten in die richtingen, natuurorganisaties, belangengroepen, actiecomités (zoals de Vereniging tot Redding van de Sint Pietersberg, ENCI-stop en Klaor Loch), buurtbewoners en andere individuele burgers (zoals ik).

 

 

 

Het enorme gebied leent zich uitstekend voor de realisatie van een combinatie van nieuwe bestemmingen. Over ca. één jaar weten we welke kant het op moet gaan. Daarna zal het dus nog wel even duren voordat U in deze regio op pad kunt gaan.

Maar, ik hou U op de hoogte, want ik vind het leuk hierbij betrokken te zijn geraakt.

En dat allemaal door mijn liefde voor de fiets…….

 

Kijk intussen voor meer informatie op: www.encitransformeertnu.nl

 

 

Raymond Oostwegel, januari 2009