Het Miljoenenlijntje

 

De tuin van mijn ouderlijk huis grensde aan de achterkant aan een spoorlijn. Omdat ik als kind veel in die tuin speelde werd ik al vroeg met treinen geconfronteerd. De goederentreinen werden in mijn jeugd nog getrokken door stoomlocomotieven. Vlak achter onze tuin moest zo’n enorm gevaarte vaak voor een ouderwetse seinpaal stoppen en als de seinarm omhoog op veilig ging leverde het weer op gang komen een indrukwekkend schouwspel op. Dikke glimmende zuigerstangen die met veel gesis en gepuf de grote wielen langzaam in beweging zetten.

Hoewel ik er geen “tik voor treinen” aan heb overgehouden, roept het horen van een stoomfluit nog altijd aangename nostalgische herinneringen bij mij op. Dat overkwam me kort geleden bij de Eijserhalte waar de toeristische trein van het Miljoenenlijntje stilhield bij dit voormalige stationnetje van Eijs (zie foto).

 

 

De Z.L.S.M., zoals de organisatie officieel heet, is uitgegroeid tot een van de leukste toeristische attracties in onze regio. Er komt heel wat bij kijken om oude stoomtreinen te laten rijden en dat vele werk wordt grotendeels door enthousiaste vrijwilligers gedaan.

Een tijd geleden heb ik één dag zelf als vrijwilliger meegewerkt om een stuk baanvak van rommel te ontdoen om zo een gratis treinreisje voor blinden te “verdienen”. Ik ben toen erg onder de indruk geraakt van deze organisatie, die het niveau van hobbyisme al lang ontstegen is, zeker nu men tot Valkenburg aansluiting heeft op het “echte spoor”. Een ritje vanaf dit oudste station van Nederland (1853) of vanaf het prachtige stationnetje van Simpelveld is echt een aanrader. Een stoomtreinrit op het Miljoenenlijntje is ook heel goed te combineren met een fiets- of wandeltocht of een bezoek aan het museum Industrion in Kerkrade. Kijk voor meer informatie op: www.zlsm.nl en vergeet vooral niet Uw foto- of videocamera mee te nemen!

 

 

Raymond Oostwegel, januari 2008