MOLENROUTE door ZUID-LIMBURG [totale afstand ca. 40 km]

Grotendeels vlakke route door het Geul- en Gulpdal met uitzondering van enkele korte hellinkjes en een lang “vals plat”; deze fietsroute volgt zo veel mogelijk het Zuid-Limburgse Knooppuntennetwerk.

De route heeft de vorm van een lus, dus je kunt op elk punt starten en daar ook weer eindigen.

STARTPUNT is Knooppunt 5 van het Knooppuntennetwerk Zuid-Limburg. Dit ligt achter de windmolen tussen Gronsveld en Maastricht (Rijksweg 90).

Voor automobilisten is er een gratis parkeermogelijkheid aan de overzijde; adres: Rijksweg 70, 6228 XZ Maastricht (na ca. 200 m. langs de Rijksweg in de richting van Maastricht).
Een gratis parkeerplek met horeca vind je bij eetcafé en speeltuin “De Dwaze Herder”. Die ligt, ca. 1km via de Rijksweg richting Gronsveld, voorbij de rotonde en het tankstation (iedere dag geopend).

Treinreizigers kunnen het station Maastricht-centraal naar links verlaten en via Knooppunt 79 (achter het station bij de Koepelkerk) en 6 naar Knooppunt 5 fietsen (je hoeft hiervoor alleen maar de groene Knooppuntbordjes in de richting van het volgende Knooppunt te volgen).

Routebeschrijving :

Vertrek bij Knooppunt 5 (= voortaan KP 5) in noordelijke richting en volg de bordjes richting KP 6.

Vlak bij KP 5 ligt de windmolen van Gronsveld. Deze is gebouwd tussen 1618 en 1623 en behoort tot het type “Torenmolen”, waarvan er nog maar vier in ons land zijn. Deze molen staat in de top-100 van de belangrijkste monumenten van Nederland. De molen is op elke eerste en derde zaterdag van de maand te bezoeken van 11.00 – 16.00 uur. (tel.: 043-3614721). Kijk voor informatie op: www.molendatabase.nl/nederland/molen.php?nummer=416

Volg in noordelijke richting via KP 6 de bordjes naar de KP 7 en KP 9.

Vlak na KP 9 licht beneden aan de helling links om de hoek de “Oliemolen”, waarvan het rad in de Tweede Wereldoorlog door een fout van het Amerikaanse leger door brand werd verwoest. (Zie de beschrijving op het bordje bij de molen).

Volg na KP 9 de bordjes naar KP 104 en KP 64.

Bij KP 64 ligt de “Geulhemermolen”. Deze is gebouwd in de 16e eeuw op een plaats waar al in 1234 een watermolen stond. De molen was nog tot ca. 1960 als graanmolen in gebruik. Het molenrad is aan de achterzijde nog te zien en de oude maalzolder is nu ingericht als horecaruimte “De Meule”. Kijk voor meer informatie op: www.geulhemermolen.nl

Volg na KP 64 de bordjes naar KP 102, KP 61, KP 40 en KP 60 (in Valkenburg).

Volg na KP 60 naar links de bordjes door het centrum van Valkenburg naar KP 39.

Molenliefhebbers kunnen nu op twee plaatsen even de Knooppuntenroute verlaten (en via dezelfde straat weer terugkeren):

1. Na de stoplichten de eerste straat rechts inslaan, aan deze Lindenlaan ligt op nr. 30-32 “De Fransche Molen”, een voormalige korenmolen van het onderslagtype die nu als restaurant in gebruik is.

2. Even vóór KP 59 kan men ook rechtsaf in de Sint Pieterstraat op nr.2-4 de “Molen van Schijns” vinden, dit is een zogenaamde turbinemolen.

Vanaf KP 39 de bordjes naar KP 59 volgen.

Vlak naast Kasteel Schaloen ligt de “Sjaloensmeule”, gebouwd tussen 1661 en 1665. Dit is een zogenaamde Banmolen. Zie voor nadere uitleg het bord aan de gevel.

Blijf nu de route volgen richting KP 58 en KP 85. Ga in Wijlre op de 1e splitsing rechts.

Het eerste (doodlopende) straatje rechts is de “Molengats”, deze leidt naar een mooie watermolen, de “Molen Otten”, nu omgebouwd tot vakantieappartementen. Door een houten hekje links gaat een wandelpaadje naar een mooi plekje, waar het dubbele molenrad goed te bekijken is.

Volg nu verder deze Knooppuntenroute tot in Gulpen en volg de bordjes (beneden in Gulpen meteen rechts) richting KP 85.

Volg na het oversteken van de drukke verkeersweg in Gulpen de bordjes richting KP 85.

Iets verder ligt aan de rechterkant van de route de “Pannekoekenmolen”. Deze watermolen dateert uit 1712 en heeft het grootste middenslagwaterrad van Nederland. Oorspronkelijk was dit een papiermolen, die in 1853 omgebouwd werd tot een graanmolen, genoemd naar het naburige kasteel: “De Neubourgermolen”. Info op: www.depannekoekenmolen.nl

Keer bij KP 85 om en ga terug naar de oversteekplaats van de Rijksweg en volg na het oversteken rechtdoor de doorgaande weg.

Via een lange helling (de “Ingber Grachtweg”) komt U op het Plateau van Margraten. Volg nu verder de bordjes naar KP 69.

Vanaf KP Scheulder volgen we de bordjes naar KP 68 en KP 67.

Vlak na KP 68 passeren we rechts van de weg de “Van Tienhovenmolen”. Deze bergmolen van mergelsteen uit 1855 is eigendom van het Limburgs Landschap. De molen heeft sinds 2001 een nieuw maalwerk en is elke 2e en 4e zaterdag van de maand van maart tot en met november tussen 11.00 en 17.00 uur te bezichtigen. Er is dan een molenaar die U over de molen kan vertellen en tevens is er een kleine tentoonstelling over de wilde hamster (“korenwolf”) te bezichtigen.

Sla op KP 67 rechtsaf (langs Groeve ’t Rooth) [dit is ook de LF6b-route] en neem de steile afdaling naar KP 65.

Volg vanaf KP 65 (=richting GOLF) de bordjes richting KP 66 (in Cadier en Keer).

Volg op KP 66 rechtsaf de bordjes naar KP 5 en daal de helling af tot KP 5.

Hierbij ligt de Torenmolen van Gronsveld, het start- en eindpunt van deze MOLENROUTE.

 

Tip: Schrijf de nummers van de knooppunten op een etiket of pleister en plak dat op je stuur. Je hebt dan onderweg nauwelijks een kaart of routebeschrijving nodig. Dit is die volgorde:

5 -> 6 -> 7 -> 9 -> 104 -> 64 -> 102 -> 61 -> 40 -> 60 ->

39 -> 59 -> 58 -> 85 <-> 69 -> 68 -> 67 -> 65 -> 66 -> 5.