MOLENROUTE   ZUID-LIMBURG           [ totale afstand ca. 47 km ]

(Redelijk vlakke route, met uitzondering van een steil klimmetje in de tweede helft; deze fietsroute volgt zo veel mogelijk het Zuid-Limburgse Knooppuntennetwerk)

STARTPUNT is Knooppunt 5 van het Knooppuntennetwerk Zuid-Limburg. Dit ligt achter de windmolen tussen Gronsveld en Maastricht (Rijksweg 90).

Voor automobilisten is er een gratis parkeermogelijkheid bij de aan de overzijde gelegen school "De Perroen" (na ca. 200 m. langs de Rijksweg in de richting van Maastricht).
Een gratis parkeerplek met horeca vind je bij eetcafé en speeltuin “De Dwaze Herder”. Die ligt, ca. 1km via de Rijksweg richting Gronsveld, voorbij de rotonde en het tankstation (iedere dag geopend).

Treinreizigers kunnen het station Maastricht-centraal naar links verlaten en via Knooppunt 79 (achter het station bij de Koepelkerk) en 6 naar Knooppunt 5 fietsen (je hoeft hiervoor alleen maar de groene Knooppuntbordjes in de richting van het volgende Knooppunt te volgen).

Routebeschrijving :

Vertrek bij Knooppunt 5 (= voortaan KP 5) in noordelijke richting en volg de bordjes richting KP 6.

Vlak bij KP 5 ligt de windmolen van Gronsveld. Deze is gebouwd tussen 1618 en 1623 en behoort tot het type “Torenmolen”, waarvan er nog maar vier in ons land zijn. Deze molen staat in de top-100 van de belangrijkste monumenten van Nederland. De molen is op elke eerste en derde zaterdag van de maand te bezoeken van 11.00 – 16.00 uur. (tel.: 043-3614721). Kijk voor informatie op: www.molendatabase.nl/nederland/molen.php?nummer=416

Volg in noordelijke richting via KP 6 de bordjes naar de KP 7 en KP 9.

Vlak na KP 9 licht beneden aan de helling links om de hoek de “Oliemolen”, waarvan het rad in de Tweede Wereldoorlog door een fout van het Amerikaanse leger door brand werd verwoest. (Zie de beschrijving op het bordje bij de molen).

Volg na KP 9 de bordjes naar KP 64.

Bij KP 64 ligt de “Geulhemermolen”. Deze is gebouwd in de 16e eeuw op een plaats waar al in 1234 een watermolen stond. De molen was nog tot ca. 1960 als graanmolen in gebruik. Het molenrad is aan de achterzijde nog te zien en de oude maalzolder is nu ingericht als horecaruimte “De Meule”. Kijk voor meer informatie op: www.geulhemermolen.nl

Volg na KP 64 de bordjes naar KP 61 en KP 60 (in Valkenburg).

Volg na KP 60 naar links de bordjes door het centrum van Valkenburg naar KP 59. U bevindt zich nu ook op de “GERENDALROUTE” die wij voorlopig volgen.

Molenliefhebbers kunnen nu op twee plaatsen even de Knooppuntenroute verlaten (en via dezelfde straat weer terugkeren):

1. Na de stoplichten de eerste straat rechts inslaan, aan deze Lindenlaan ligt op nr. 30-32 “De Fransche Molen”, een voormalige korenmolen van het onderslagtype die nu als restaurant in gebruik is.

2. Even vóór KP 59 kan men ook rechtsaf in de Sint Pieterstraat op nr.2-4 de “Molen van Schijns” vinden, dit is een zogenaamde turbinemolen.

Vanaf KP 59 de bordjes naar KP 58 volgen, (= “GERENDALROUTE”).

Vlak naast Kasteel Schaloen ligt de “Sjaloensmeule”, gebouwd tussen 1661 en 1665. Dit is een zogenaamde Banmolen. Zie voor nadere uitleg het bord aan de gevel.

Blijf nu de GERENDALROUTE volgen richting Wijlre. Ga in Wijlre op de 1e splitsing rechts.

Het eerste (doodlopende) straatje rechts is de “Molengats”, deze leidt naar een mooie watermolen, de “Molen Otten”, nu omgebouwd tot vakantieappartementen. Door een houten hekje links gaat een wandelpaadje naar een mooi plekje, waar het dubbele molenrad goed te bekijken is.

Volg nu verder deze GERENDALROUTE tot in Gulpen. Ga na het plaatsnaambord niet naar rechts maar rechtdoor en volg de bordjes (beneden in Gulpen meteen rechts) richting KP 85.

Volg na het oversteken van de drukke verkeersweg in Gulpen de bordjes richting KP 83.

Iets verder ligt aan de rechterkant van de route de “Pannenkoekenmolen”. Deze watermolen dateert uit 1712 en heeft het grootste middenslagwaterrad van Nederland. Oorspronkelijk was dit een papiermolen, die in 1853 omgebouwd werd tot een graanmolen, genoemd naar het naburige kasteel: “De Neubourgermolen”. Info op: www.depannenkoekenmolen.nl

We volgen nu verder de bordjes naar KP 83,  (halverwege tussen KP 85 en KP 83 ligt de enige pittige helling van deze route met een klein stukje van wel 12%!). Als U deze steile helling wil “omzeilen” volg dan onderstaande aanwijzingen a.) t/m c.):

a.)   Ga op de splitsing bij “Hoeve GroenendaalNIET linksaf richting KP 83, maar volg de weg rechtdoor.

b.)   Sla in Euverem na “Gasthof Euverem” linksaf en volg deze weg helemaal omhoog.

c.)   Ga op de kruising rechtdoor het fietspad op, dit is weer richting KP 83 (tevens “Plateauroute”).

(Deze omweg om i.p.v. de zeer steile helling een minder steile klim te fietsen bedraagt ongeveer 1,5 km.)

Vanaf KP 83 volgen we de bordjes naar KP 82,  KP 81, KP 80 en KP 78.

Vlak vóór KP 78 ligt links langs een parallelroute door de weilanden de  Meschermolen”. Dit is het grootste molencomplex van deze tocht. De molen is gelegen aan het uit België komend riviertje de “Voer” en is nu omgebouwd tot vakantieappartementen.

Vanaf KP 78 volgt U de bordjes naar  KP 74 en KP 73.

Volg vanaf hier dus weer de bordjes naar KP 73 en vervolgens naar KP 5.

Hierbij ligt de Torenmolen van Gronsveld, het start- en eindpunt van deze MOLENROUTE.

Tip: Schrijf de onderstreepte nummers van de knooppunten op een etiket of pleister en plak dat op Uw stuur. U hebt dan onderweg nauwelijks een kaart of routebeschrijving nodig.

Namens de Fietsersbond afdeling Maastricht veel fietsplezier gewenst!

Raymond Oostwegel, juli 2006