RIVIERDALEN(KLIM)ROUTE (afstand: 76 KM, met meer dan 700 hoogtemeters)

In en uit de dalen van Maas, Geul en Gulp.

Deze pittige klimroute volgt veelal het Fietsknooppuntensysteem maar gaat daarbuiten ook over verkeersluwe wegen en weggetjes (allemaal verhard).
Eén van de tien beklimmingen is de beruchte “Keutenberg”.

De nummers van de Fietsknooppunten staan tussen vierkante haakjes; staan ze tussen ronde haakjes, dan wordt wel een tijdje die richting gevolgd, maar vóór het bereiken ervan wordt een andere richting genomen. De afstand tussen twee Fietsknooppunten is ook tussen ronde haakjes aangegeven.

START- en EINDPUNT is de parkeerplaats tegenover “Eetcafé Riekélt”,
Rijksweg 184, 6247 AN  Gronsveld (woonkern Rijckholt). Tel.: 043-408 1366.
Dit café ligt tussen Gronsveld en Eijsden rechts langs de oude Rijksweg.

Routebeschrijving :

Verlaat de parkeerplaats (tegenover het tankstation) naar links en ga linksaf het fietspad op (=Voerenweg), dat is richting knooppunt [73].

Volg nu achtereenvolgens de bordjes naar de volgende fietsknooppunten:

(1,3km)--->[73] (Gronsveld)---(1,9km)--->[5]---(2,6km)--->[6]---(1,1km)--->[7]

(2,3km)--->[9] (Rothem)---(1,3km)--->[13]---(4,5km)--->[14] (Bunde)---(1,7km)--->

 [15]---(2,8km)--->[18] (Kasen)--(2,6km)--->[19] (Humcoven)---(6,4km)--->[20]

---(2,4km)--->[63] (Schimmert)---(4,7km)--->[61] (Houthem).

Volg nu even de richting Knooppunt (64) maar ga voorbij “Het Belgisch Rijwielhuis” na het passeren van de Geul linksaf. Let op: je verlaat nu de Knooppuntenroute! Ga even verder rechts omhoog de Brakkeberg op. Bovenaan linksaf en vóór het einde van de bebouwing rechtsaf (= Slakweg). Op Rijksweg oversteken en aan de overkant de Gasthuisstraat naar beneden volgen tot minirotonde. Hier scherp linksaf (= Lindenstraat). Deze verharde landweg verder volgen tot de doorgaande weg. Deze oversteken en het fietspad aan de overkant naar rechts volgen. Op de rotonde rechtdoor naar Sibbe. In de kern van Sibbe linksaf (= Bergstraat) en de afdaling van de Sibbergrubbe naar beneden volgen. Beneden rechtsaf naar Schin op Geul. Voorbij Schin op Geul (vlak vóór de brug over de Geul) rechtsaf de Keutenberg op. Bovenaan de Keutenberg weg vervolgen en op een kruising rechtdoor. Op het hoogste punt op een T-splitsing linksaf. Je zit nu weer op de Knooppuntenroute richting Knooppunt [85] in Gulpen.

Volg nu weer verder de Knooppunten zoals aangegeven:

---(3,1km)--[85] (Gulpen)---(7,0km)--->[83] (Terlinden)--- nu verder via omweg:

Sla in Terlinden op de kruising bij KP 83 linksaf. Let op: je verlaat nu de Knooppuntenroute! Ga daarna de tweede weg rechts (vóór kapel). Volg deze en ga beneden aan een afdaling rechtsaf en volg deze doorgaande weg naar Noorbeek. Sla in Noorbeek vóór de kerk rechtsaf volg de weg en ga beneden op een splitsing steil rechts omhoog (is richting KP 81). Sla boven aan de helling linksaf, volg een bocht naar links en sla in die bocht rechtsaf en volg deze verharde landweg tot in Banholt. Sla hier linksaf en volg nu weer verder de Knooppunten zoals aangegeven:

--(1,7km)--->[81] (Mheer)---(1,6km)--->[80] (Libeek)---(1,3km)--->[72] (St.-Geertruid).

Op KP 72 in Sint Geertruid linksaf. Ga op de doorgaande weg linksaf. Let op: je verlaat nu de Knooppuntenroute! Ga langs de kerk rechts naar beneden en daal de “Bukel” af.
Blijf deze doorgaande weg langs het Savelsbos volgen tot een kruising boven op een heuveltje. Sla hier rechtsaf (=fietspad Voerenweg), je zit nu weer op de Knooppuntenroute naar Knooppunt [74]. Tussen KP [74] en (73) bereik je weer het Start- en Eindpunt van deze route: de parkeerplaats van Eetcafé “Riekélt”.

 

Samenvatting van de Fietsknooppuntennummers:

 

 

START->73->5->6->7->9->13->14->15->18->19->

20->63->61 omweg, dan: ->85->83-> omweg, dan:

->81->80->72 omweg, dan: ->74-> FINISH ->(73).

 

 

Tip: het is handig om deze samenvatting uit te knippen en op je stuur te plakken, dan heb je nauwelijks onderweg een kaart nodig.

 

Veel fietsplezier gewenst!

Raymond Oostwegel

Oktober 2013